Drożdże winne Tokay Extra MULTIMEX
Drożdże winiarskie to mikroskopijne, organizmy jednokomórkowe niedostrzegalne gołym okiem. Maja elementarne znaczenie przy produkcji alkoholu zarówno, tego wytwarzanego na skalę międzynarodową jak i przy produkcji domowej na własny użytek.
Drożdże winiarskie są ważne, gdyż odpowiadają za prawidłową fermentacje alkoholową. Szare mikroskopijne grzyby pochłaniają cukier, a następnie rozkładają go na etanol i dwutlenek węgla.
Wino otrzymane z soku owocowego zawdzięczamy grupie drożdży należących do rodzaju Saccharomyces cerevisiae i Saccharomyces bayanus. W przemyśle winiarskim posiadamy wiele drożdży szlachetnych podzielonych na szereg ras, zależnych od upodobań substratowych czyli rodzaje owoców, stężenia cukru oraz szybkości i wydajności wyprodukowanego alkoholu. Produkt obowiązkowy przy wyrobie wina.
.
Cechy produktu:
- wysoka wydajność
- tolerancja alkoholowa do 17%
- nadają się do win średnich, stołowych, deserowych
- produkcja wina białego
- brak środków konserwujących
- nośnikiem dla drożdży jest czysty susz jabłkowy
.
Wydajność:
7g wystarcza na wyprodukowanie 25 litrów gotowego wina.