Drożdże winne aktywne uniwersalne 7g MULTIMEX
Drożdże winne Sacharomyces cerevisae - szczep No 7014, Fermivin, wyselekcjonowany we francuskim regionie Corbieres przez Instytut Wniarstwa INRA, Narbonne - służą jako drożdże startowe do fermentacji każdego rodzaju wina.
.
Cechy produktu:
- wysoka żywotność
- znaczną odpornością na SO2 (do 50g/l)
- obecnością alkoholu - do 14% w warunkach standardowych i 16% przy obecności pożywki azotowej)
- Wydajność fermentacji do 16,5 g cukru na 1% alkoholu
- Opakowanie na 25 litrów nastawu
- 7 g mieszanki w opakowaniu
.
Dozowanie:
7 g na 25 litrów
Drożdże aktywne zaleca się stosować szczególnie w sytuacjach, gdzie proces fermentacji jest utrudniony. Również w celu jego powtórnego uruchomienia. W takich sytuacjach szczególnie zaleca się stosowanie odpowiedniego bioregulatora (Pożywka MAX).
.
Przygotowanie szczepionki drożdży:
Do czystego naczynia wlej ok. 0,5 litra ciepłej wody (ok 35*C), przygotowanej wody, dodaj ok 25g cukru, rozmieszaj i wsypuj stopniowo zawartość opakowania stale mieszając. Nie zaleca się stosowania wody chlorowanej, lepiej postarać się o źródlaną albo przynajmniej odstaną. Pozostaw na ok 30 min, mieszając co 10 minut. Wzburzone drożdże stopniowo dodaj do niezbyt zimnego moszczu, zaraz po jego przygotowaniu, aby uniknąć namnożenia niepożądanej flory. W czasie fermentacji środkowej dobrze jest moszcz dotlenić. Na tym etapie tlen nie ma wpływu na smak i aromat win, nie ma też ryzyka oksydacji. (w/g producenta).